Tips Voor Goedkoop Eten En Drinken In Japan
Japan wordt vaak bestempeld als een schijteduur land. Maar is dat ook wel zo? Wel, dat bepaal je voor het grootste deel zelf. Het is natuurlijk geen Indonesië of Bolivia, dus slapen voor een euro en dertien t-shirts voor twee dollar ga je niet vinden. Los daarvan kan je wel relatief goedkoop reizen door Japan. Of er 10.000 euro per week verdoen. Hangt heel sterk van je reiswijze af. Sinds de economische crisis en de nieuwe economische politiek van Japan is de muntwaarde trouwens serieus gedaald. Reizen in Japan is dus al een pak goedkoper in vergelijking met drie jaar geleden. De toeristische sector heeft ook wat klappen gehad van de vele (natuur)rampen dus ook daar gingen de prijzen omlaag.
tips voor goedkoop eten en drinken in japan
Na veel zoeken had ik een relatief goedkoop ticket gevonden via Air France. Niet het goedkoopste dat er was, want ik heb deze keer ook rekening gehouden met reisduur, aankomsttijd en vertrek. Daarnaast ook extra verzekering genomen want in Japan durft de aarde wel eens beven. Ik boekte ongeveer een twee maand op voorhand.
Besparen? Stations zijn meestal iets goedkoper om te eten. En fastfoodketens ook. Noedels zijn spotgoedkoop en zelf koken in een hostel zal je ook wel wat stuivers besparen. Supermarkten bieden trouwens ook altijd een warme hap aan tegen heel lage prijs.
Japan staat bekend als een dure bestemming en toegegeven: het is ook zeker geen goedkoop land. Zeker niet als je landen als Thailand en Vietnam bent gewend. Gelukkig wordt Japan voor toeristen elk jaar iets goedkoper. Zo heeft de overheid de tickets voor treinen en bussen inmiddels verlaagd, en trekt het land steeds meer toeristen aan. Daarom ontstaat er meer concurrentie en dalen de prijzer. Maar hoe duur is Japan? Hier lees je alles over het Japan budget, waarbij ik de kosten en prijzen op een rij zet. Uiteraard vind je ook tips om zo goedkoop mogelijk door Japan te reizen.
Ook de passen zijn niet goedkoop, maar geloof me: je bent véél minder geld kwijt met een pas. Je kunt de pas gemakkelijk via GetYourGuide bestellen of je doet dit op de officiële website (let op: je moet de pas van tevoren al bestellen, voordat je naar Japan reist). Vind je de Japan Rail Pass alsnog te duur? Dan heb ik de ideale oplossing voor je: de bus! Hoewel de bus er veel langer over doet en dit wellicht iets minder comfortabel is, scheelt dit wel enorm in de kosten.
Op vakantie is de kans groot dat je vaak uit eten gaat. En ook in Japan kun je hier niet omheen. Restaurants en knusse eettentjes zijn er in overvloed en het eten is verrukkelijk in Japan. Bovendien zijn appartementen vaak vrij prijzig en ook de hostels bieden vaak geen keuken aan. In principe is het eten echt niet zo duur in Japan, maar je moet wel weten waar je moet zoeken. Om je alvast een indicatie te geven van het budget voor eten en drinken in Japan, heb ik een lijstje voor je samengesteld:
Het is wel goed om te weten dat ik in Japan geen druppel alcohol of frisdrank heb gedronken. Wel heb ik een aantal keer dure koffie gehaald bij de Starbucks, dus dit compenseert het weer. Wil je wél af en toe een biertje drinken? Dan komt dit natuurlijk nog bovenop het dagbudget. Overigens krijg je in elk restaurant in Japan gratis water bij je eten, dus in principe hoef je in een restaurantje nooit voor drinken te betalen. Ik maakte hier altijd gebruik van (want ik drink toch geen frisdrank) en kon dus flink besparen.
Zoals ik al aangaf, heb ik iedere ochtend in mijn hostels en hotels ontbeten. Bij bijna iedere accommodatie in Japan is het ontbijt inbegrepen en hier moet je natuurlijk gebruik van maken. In veel accommodaties is het ontbijt typisch Japans, waarbij je voornamelijk veel warme gerechten tegenkomt. Slaap je in een iets toeristischer hotel? Dan bestaat de kans dat je ook broodjes kunt scoren bij het ontbijt.
Zelf ben ik groot fan van een lekker broodje en ik hoef in de middag niet zozeer warm te eten (in de zin van rijst of noedels). Gelukkig vind je in de steden ook wat bakkerijtjes, waar je voor redelijk goedkoop een aantal lekkere croissantjes en amandelbroodjes kunt scoren. Zorg wel dat je dit afhaalt, want dat is vele malen goedkoper dan als je in de bakkerij aan een tafeltje eet. Nog een tip: haal streetfood bij een markt, want ook dit is een stuk goedkoper (en leuker).
Handige tips! de 7eleven is altijd een goede vriend van ons in Azië, ook al verkopen ze in veel landen geen broodjes en eten dat je daar kunt opwarmen, helaas. Dat van de bus had ik al eens gehoord, wij wilden eerst ook naar Japan en dan dus ook met de bus rondreizen. Er was alleen zo weinig over te vinden verder, iedereen heeft het maar over die treinen, die gewoon belachelijk duur zijn. Wij hebben Japan uiteindelijk niet bezocht, maar ik zou nog steeds wel willen. Het lijkt mij een heel bijzonder en mooi land!
Jaa, de meeste tips die je noemt zouden ook mijn tips zijn. 7 Eleven ben ik fan van haha! En de sushi trein dan, kun je lekker pakken op prijs. Bordje voor 100 yen ofzo. Handig om bij te houden voor hoeveel je eet! En idd de dorms zijn goedkoop maar zoveel beter in welk land dan ook! Zo schoon en rustig, heerlijk!
ik vertrek binnenkort voor 8 maanden naar Japan om daar te werken, reis en verblijf (behalve het eten) worden betaald dus daar hoef ik me geen zorgen over te maken.voor het eten krijgen we een bepaald bedrag per dag toch wil ik daar zoveel mogelijk van overhouden alvast bedankt voor deze tips en ik vroeg me af of je er nog wat meer had betreffende goedkoop uiteten of goedkoop zelf koken (aangezien we waarschijnlijk in een appartement verblijven met eigen keuken.
Mijn vriend en ik willen ook graag naar Japan, dus we zijn wat aan het rondkijken. Maar net als iedereen willen we graag niet teveel uitgeven ? jouw tips zijn dus heel welkom! Wat ik me nu afvraag: kun je alles zelf makkelijk regelen in Japan of is het aan te raden om vooraf veel te boeken (hostels en bus- en/of trein reizen? Zelf houd ik er echt niet van om alles vooraf te regelen en te boeken. Ik heb liever de vrijheid om per dag te kijken waar ik naar toe wil of wat ik ga doen. Hoe zit dat ik Japan?
Ik ben Maaike, een avontuurlijke reiziger die sinds 2017 de leukste tips verzameld voor bestemmingen van over de hele wereld. Op mijn reisblog vind je een flinke portie reistips & mooie reisfotografie waarmee je hopelijk geïnspireerd raakt voor jouw volgende rondreis binnen of buiten Europa.
Japan heeft restaurants in alle soorten en maten. Van luxe sterrenrestaurants tot simpele kraampjes, van bekende fastfoodketens tot sushi- of ramenrestaurants. Prijzen vallen vaak reuze mee, helemaal als je nagaat dat de kwaliteit zelfs in de simpelste tentjes zeer hoog is. Het voedsel, de ingrediënten en de bereiding van het geheel moet in Japan altijd aan zeer hoge eisen voldoen. Misschien verklaard dit meteen waarom Japan zo enorm veel Michelinrestaurants heeft, ze voldoen uit zichzelf al aan de hoge eisen die worden gesteld. De hoofdstad Tokyo heeft bijvoorbeeld meer dan 250 restaurants met één of meerdere sterren, meer dan welke stad ter wereld.
Eten kan altijd en overal. In de grote steden vind je vaak hele eetstraten en hele wijken waar het alleen maar om eten draait. Niet raar. Vaak eten mensen na een lange werkdag buiten de deur en vooral in de zakenwijken heb je vaak honderden restaurants op een rij, voor ieder wat wils.
Sushi. Altijd al lekker maar in Japan zelf goddelijk. Het maakt bijna niet uit waar je naar binnen loopt, zelfs in budgetrestaurants hebben ze al heerlijke sushi. Daarnaast heb je zelfs sushirestaurants met 3 Michelinsterren, een ervaring op zich. Wij nemen ons altijd voor om zo gevarieerd mogelijk te eten in Japan, maar in de praktijk staat er dagelijks wel sushi op het programma. Een nadeel van sushi in Japan? Buiten Japan is sushi vaak van beduidend mindere kwaliteit, tenzij je echt je best doet en een uitzondering ontdekt. Lees hier alles over Sushi.
Naast sushi worden noodles het meest gegeten in Japan. Een kom noodles kan ook lekker makkelijk op elk moment van de dag. Je hebt overal wel noodlerestaurants. De meeste serveren Ramen, de meest gegeten noodlevorm. Udon en Soba zijn wat luxer (kost ook wat meer tijd om op de juiste wijze te bereiden) en dit kom je vooral in de betere restaurants tegen. In Japan heb je ook de zgn. noodle-fastfoodrestaurants. Simpele eettenten waar je bij de balie van een grote kaart een kom noodles besteld. Ook heb je dit soort restaurants vaak met een bestelmachine naast de ingang. Je bestelt eerst je kom, dan reken je af en loop je naar binnen met je bonnetje. Lees hier alles over noodles.
Mochi is een kleverige rijstsnack dat van oorsprong vooral rond het Japanse nieuwjaar gegeten wordt. Door de jaren heen werd het echter steeds meer gebruikelijk om het als snack of toetje (of simpele verwennerij) te eten en inmiddels wordt het in en buiten Japan het hele jaar door verkocht.
Groene thee (cha) wordt het meest gedronken in Japan. Het drankje kan heet of koud gedronken worden, afhankelijk van de tijd van het jaar (ik heb het drankje het liefst ijskoud, met ijsklontjes erin). In restaurants is dit vaak het enige drankje op de menukaart en groene thee is zo goed als altijd gratis. Het fijne van groene thee is dat het erg licht op de maag ligt, waardoor drinken tijdens het eten niet snel leidt tot het gevoel dat je vol zit.
Overal in Japan zie je de bekende Starbucks vestigingen, prima voor een snelle bak maar vergeleken de vele echte koffietentjes in Japan een wellicht niet de beste keuze. Een alternatief zijn ketens als Doutor (Excelsior Caffé) en Bun Coffee met diverse vestigingen in Japan. Vooral in de grote steden heb je veel leuke, vaak hippe en kleinschalige, koffietentjes. Wat dat betreft heb je in Japan een levendige koffiecultuur. Baristas zijn doorgaans goed opgeleid en hebben echt hart voor koffie. Koffie-art is ook erg populair in Japan, hoewel ik dit soort kunstwerken zelf nooit meemaak aangezien ik alleen espresso en zwarte koffie drink. In Tokyo heb je ontelbaar veel koffietentjes. Om er maar een paar te noemen heb je: Streamer Coffee, Omotesando Koffee, Mojo Coffee, Little Nap Coffee, Sarutahiko Coffee, Bear Pond Espresso, Nozy Coffee en Caffe Fresco.